30 30 120 Üçgeni

Geometri dersinde en önemli konu üçgenlerdir. Üçgenler ise kendi altında konu başlıklarına ayrılır. ÖSYM sınavda sorduğu sorularda genellikle öğrencilerin, özel üçgenleri ne kadar bildiğini kontrol eder. En çok kullanılan özel üçgenlerden biri olan 30 30 120 üçgeni hakkında bu yazıda bahsettik. İyi dersler dileriz.
Üniversite sınavlarında rakiplerinize fark atmak istiyorsanız matematik çözmelisiniz. Eğer matematikte de fark atmak istiyorsanız geometri çözmelisiniz. Çünkü bazı öğrenciler matematiği çözer fakat sınava kadar vakit bulamadığı için geometri dersine çalışamaz. Geometri dersinde başarılı olmanın yolu üçgenleri öğrenmektir. Öyle ki çember bile bir üçgenden meydana gelir. Nasıl diye sorarsanız ekleyelim: çember, üçgenin etrafına çizilen bir çizgidir. Üçgenin köşeleri, çembere teğet geçer.
30 30 120 Üçgeni Özellikleri
30 30 120 üçgeni bir ikizkenar üçgendir. İkizkenar üçgeni olduğunu taban açılarının birbirine eşit olmasından anlayabilirsiniz. Aynı şekilde bir açısı 120 derece olduğu için geniş açılı bir üçgen olarak söylenir. İkizkenar üçgen hakkında bildiğiniz bütün özellikler, 30 30 120 üçgeninde de geçerlidir. 30 30 120 üçgeninin en güzel yanlarından biri de, 120 derecelik geniş açıdan tabana doğru indirilen dikme iki adet 30 60 90 üçgeni vermesidir. Böylece öğrenciler soruları daha iyi çözerler. ÖSYM de sınavlarda genellikle öğrencinin bunu bilip bilmediğini kontrol eder.
30 30 120 Üçgeni Kuralı
30 30 120 üçgeniyle ikizkenar üçgeni kuralları aynıdır. O yüzden ikizkenar üçgeni kurallarını öğrenmenizde fayda var. İşte kurallar:
- İkizkenar üçgende tabandaki köşelerden yan kenarlara doğru çizilen yükseklikler birbirine eşittir.
- İkizkenar üçgende tabandaki köşelerden yan kenarlara doğru yükseklik çizildiğinde taban köşelerinde ortaya çıkan açıortaylar birbirine eşittir.
- İkizkenar üçgende yan kenarlardan çizilen kenarortayların uzunlukları birbirine eşittir.
- İkizkenar üçgende taban üzerinden yan kenarlara doğru çizilen paralel doğruların uzunlukları toplamı ikizkenar üçgenin yan kenarlarının birine eşit olur. (Dikkat! İkisine birden değil yalnızca birine eşittir.)
- İkizkenar üçgenin taban açıları birbirine eşittir.
- İkizkenar üçgenin iki kenarı birbirine eşittir.
- İkizkenar üçgenin diğerlerine eşit olmayan açısını bulmak için eşit olan açıları toplayarak üçgenin iç açıları toplamı olan 180’den çıkartarak sonuca ulaşmak mümkündür.
- İkizkenar üçgende taban üzerinden yan kollara dikme çizilirse, iki dikmenin uzunlukları farkı yan kenarlara çizilen yüksekliklerden birine eşittir. (Dikkat! İkisine birden değil yalnızca birine eşittir.)
Bir Yorum