Rehber Yazıları

AKTS Nedir? Avrupa Kredi Transfer Sistemi Nedir?

Bu yazımızda AKTS Nedir sorusunun cevabını bulabilirsiniz. Avrupa Kredi Transfer Sistemi yani AKTS nedir hakkında her şey burada.

AKTS Nedir?

Avrupa Kredi Transfer Sistemi’nin kısaltma adı olarak kabul edilen AKTS, Bologna programı ile beraber Türkiye’deki üniversitelerde uygulanan kredi sistemine verilen isimdir. Bologna programını kabul eden üniversitelerde çoğunlukla haftalık ders saati hesabına göre düzenlenen ders kredisi sistemi yerine Avrupa Kredi Transfer Sistemi (yani AKTS) getirilmiştir.

AKTS sistemi ile birlikte öğrencilerin hareketliliği kolaylaştırılmıştır. Yurt dışında eğitim gören öğrencileri bu eğitimleri kendi ülkelerinde de geçerli hâle getirebilmesi için AB tarafından 80’li yıllarda AKTS sistemi başlamıştır.

İlk olarak 1988 yılında ERASMUS programı adı altında kurulan AKTS, altı yıl süren bir pilot uygulama sonucu ERASMUS’a dahil edilmiştir. 1998 yılında AKTS Rehberlik Ağı oluşturulmuştur. Socrates bünyesinde her yıl 200 bini aşkın öğrencinin yardımcısı olduğu için AKTS’nin gerekliliği çok net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Diğer Rehber Yazılar İçin Tıklayınız

AKTS Nedir? Ne İşe Yarar?

  • AKTS sistemi ile birlikte öğrenciler yurt dışında eğitim gördükleri ve başarılı oldukları ders kredilerini bir üniversiteden bir başka üniversiteye transfer etmelerine olanak sağlanır.
  • AKTS kredisi, üniversite öğrencisinin bir dersi başarılı bir şekilde geçmesi için yapması gereken çalışmaların tümünü ifade eden bir birim olarak karşımıza çıkar. Bu çalışmalar teorik dersler, seminerler, bireysel çalışmalar, sınavlar, uygulamalar, ödev vb. şeklinde sayılabilir. (Learning outcomes, eğitim tamamlandıktan sonra uzun süre boyunca öğrencinin neyi bileceği, bilgileri nasıl kullanacağının yazılı olduğu listedir. Student workload, öğrenciye verilen ödevler ve aktivitelerin tamamlanması için gereken zamanın planlanarak hazırlandığı yüktür. Bu yükler laboratuvar dersleri, uygulama dersleri, seminerler, proje hazırlama ve sınav süreleri, derse katılma gibi toplamlardan oluşmaktadır.)
  • AKTS, öğrenci iş yükü odaklı (student workload) olarak öğrenciyi merkezi alan bir sistem olmaktadır. Bölümün amacı açıklanırken öğrencinin edineceği öğrenme çıktıları (learning outcomes) ve beceriler (competences) gibi bilgilerin belirtilmesi zorunludur.
  • Bir dönemde alınabilecek AKTS kredi toplamı 30 olarak belirlenmiştir. Bir yılda ise öğrenciler en çok 60 AKTS kredi puanı alabilirler.
  • AKTS sistemine geçiş yapılmasıyla birlikte haftalık ders saati ile kredi sayan eski kredi sistemindeki birçok dersin kredi puanı değişmiştir. Eski kredi sisteminde 3 puan olan dersin kredi sayısı AKTS sisteminde 8’e yükseldiği görülmüştür.
  • Her üniversite kendi AKTS puanını kendi belirlemektedir. Bu nedenle üniversiteler aynı dersleri verse bile AKTS kredi puanı farklılık gösterebilir.
  • AKTS kredisi ile dersin zorluk seviyesi arasında bir ilişki bulunmaz. Dersin içeriği, dersin önemi gibi faktörler daha çok ön plandadır. Ancak genellikle bir dersin kredisi belirlenirken statü ve prestije göre belirlenir. Akademisyenin prestiji veya dersin statüsü AKTS kredisi belirlenirken etkili bir faktör değildir.
  • AKTS kredileri belirleniren sadece bunlar da yeterli olmaz. Öğrencilerden istenen projeler, ödevler, tez çalışmaları gibi etmenler de buna dahildir.
  • Üniversitelerde eğitimi verilen bir ders sadece sınav ve eğitimden ibaret olursa AKTS kredileri ders saatleriyle doğrudan ilişkili olabilir.
  • Üniversitelerde eğitim gören öğrenciler ders seçimi yaparken bir dönem için en çok 30 AKTS kredisi seçebilir. Zorunlu dersler ve seçmeli dersler bu AKTS kredisi limitine bağlı olarak yapılmaktadır. Bu nedenle öğrenciler elindeki 30 AKTS kredisini önce zorunlu dersleri daha sonra seçmeli dersleri seçerek kullanmalıdırlar.
  • Üniversite öğrencileri her dönem başarılı olduğu 30 AKTS kredi miktarına ihtiyaç duyar. Eğer her dönem 30’un altında bir AKTS puanına ulaşırsa 8 dönem sonunda 240 AKTS kredisine ulaşsa bile mezuniyete başvuramaz.
Diğer Rehber Yazılar İçin Tıklayınız

Avrupa Kredi Transfer Sistemi AKTS Nedir hakkında aklınıza takılan soruları alt tarafta bulunan yorumlar bölümünden bize sorun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu