YKS Hazırlık

TYT Nedir? Temel Yeterlilik Testi Hakkında Her Şey

2017-2018 eğitim öğretim yılında eski sınav sistemi olan ÖSYS (YGS-LYS) değiştirildi ve yerine YKS (TYT-AYT) getirildi. Yeni sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak açıklandı. Yeni sistemin gelmesiyle birlikte adayların kafalarında “TYT Nedir?, Temel Yeterlilik Testi Nedir? TYT Hangi Konular Çıkacak?” gibi sorular uyandırdı. İşte TYT hakkında her şey…

TYT Nedir – Temel Yeterlilik Testi Nedir?

Temel Yeterlilik Sınavı yani TYT yeni sınav sisteminin birinci oturumudur. Bu oturumda öğrenciler Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözecekler.

Sınav ne zaman yapılacak? sorusuna gelecek olursak TYT sınavı Haziran ayının üçüncü haftasonu Cumartesi günü saat 10:15‘te yapılacaktır.

TYT – Temel Yeterlilik Testi sınavında üniversite adaylarına 120 soru sorulacak. Bu soruları çözmeleri için verilen süre ise 135 dakika olarak belirlendi. Bu da öğrencilerin soru başına çözme süreleri 1.125 dakika olduğunu gösteriyor. Süreden de belli olduğu gibi bu sınavda öğrencilerden hızlı olmaları isteniyor. TYT sınavından bir gün sonra yani Pazar günü yeni sınav sisteminin ikinci ve üçüncü oturumu olan AYT ve YDT sınavları yapılacaktır.

TYT sınavının genel sınav puanına etkisi %40 olarak belirlenmiştir. Geriye kalan %60 ise ikinci oturum olan AYT sınavı ile hesaplanmaktadır.

TYT Nedir – TYT Hakkında Sık Sorulan Sorular

TYT Nedir başlıklı yazımızda siz öğrencilerin en çok sorduğu sorulara cevap vermek için böyle bir bölüm oluşturduk. Aşağıdaki sık sorulan sorular ve cevaplarını bulabilirsiniz. Eğer aklınızdaki sorunun cevabını bu bölümde bulamıyorsanız sayfanın en altında yer alan yorumlar bölümünden bize belirtebilirsiniz.

TYT Puanının Hesaplanması İçin Kaç Net Yapmak Gerekir?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından yapılan açıklamalara göre yeni sınav sisteminde puan hesaplanma konusunda yeni kurallar getirildi. TYT puanının hesaplanmasını isteyen öğrenciler önce baraj puanını geçmelidir. Yeni sınav sisteminde baraj puanı 150 olarak belirlenmiştir. Ancak öğrencilerin yalnızca baraj puanını geçmeleri de yetmiyor. Bunun yanında Türkçe ya da Matematik testlerinin herhangi birinden en az 0.5 net yapmaları gerekmektedir. Bu koşulları yerine getiren adayların TYT puanı hesaplanacaktır.

Örnek verecek olursak TYT sınavına giren bir aday Matematik testinde 1 net, Türkçe testinden ise 0 net yaparsa puan hesaplanacaktır. Aynı şekilde Türkçe testinden 0.5 net ve Matematik testinden -2 net yaparsa yine puanı hesaplanacaktır. Puanın hesaplanması için iki dersin birinden en az 0.5 net yapılması gerekmektedir. Eğer öğrenci iki testten de 0 net yaparsa TYT puanı hesaplanmaz.

TYT Sınavında Hangi Konular Çıkacak?

TYT – Temel Yeterlilik Testi oturumunda üniversite adaylarına 9 ve 10. sınıf konularından sorular sorulacak. TYT sınavında daha çok okuduğunu anlama ve mantık yürütme soruları sorulmaktadır. Aşağıdaki butona tıklayarak hangi dersten hangi konu, hangi konudan kaç soru çıkıyor tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz. Bunun yanında hangi yıl hangi konudan kaç soru çıkmış liste şeklinde soru dağılımlarına ulaşabilirsiniz. TYT Nedir başlıklı yazımızda sorularınızın cevabını alamıyorsanız en aşağıda bulunan yorumlar kısmında bize sorabilirsiniz. Ekibimiz sorularınıza en kısa sürede cevap verecektir.

YKS (TYT-AYT) Konuları ve Soru Dağılımları

TYT Oturumunda Hangi Dersten Kaç Soru Sorulmaktadır?

TYT oturumunda toplam 120 soru sorulmaktadır. Aşağıda hangi dersten kaç soru sorulduğu verilmiştir.

  • 40 Temel Matematik
  • 40 Türkçe
  • 5 Tarih
  • 5 Coğrafya
  • 5 Felsefe
  • 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • 7 Fizik
  • 7 Kimya
  • 6 Biyoloji
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinden muaf olan öğrenciler için 5 adet Felsefe sorusu daha bulunmaktadır. Muaf olan öğrenciler bu 5 Felsefe sorusunu çözeceklerdir.
TYT Sınavında Öğrencilerden Ne İstenmektedir?

Yeni sınav sistemi ile birlikte gelen Temel Yeterlilik Testi yani TYT’de öğrencilerden eski sınav sistemine göre farklı şeyler istenmektedir. Eski sınav sisteminde öğrencinin soruyu çözüp, çözemediğine bakılırken yeni sınav sisteminde bu durum değiştirildi. TYT Nedir? başlıklı yazımızda sizlere bunu detaylı şekilde anlatıyor olacağız.

TYT’de öğrencilere mantık yürütme, okuduğunu anlama gibi sorular sorulmaktadır. Bu sorular gerçek hayatta karşımıza çıkabilecek bir problem şeklinde gelmektedir. Öğrenilen bilgilerin gerçek hayatta ne işimize yarayacağını gösterir. Aynı şekilde öğrencilerin soruyu anlayabiliyor mu, mantık yürütebiliyor mu gibi yönleri incelenir.

Bunun yanında 120 soruya verilen 135 dakikadan da anlaşıldığı gibi öğrencilerden hızlı olmaları bekleniyor. Verilen problemleri ne kadar kısa sürede çözüp çözmediğine bakılıyor. Temel Yeterlilik Testi’ne giren birçok öğrenci de süre konusunda sıkıntı yaşadığını söylüyor. Bunun yanında sık sık deneme çözen öğrenciler ise süre problemini ortadan kaldırdıklarını belirtiyor.

TYT sınavında öğrencilerden süreyi iyi kullanmaları, okuduğunu anlamaları ve mantık yürütmeleri isteniyor.
TYT Baraj Puanı Kaçtır?

Temel Yeterlilik Testi’nde puanınız ile tercih yapabilmeniz için baraj puanı geçmeniz gerekmektedir. YÖK tarafından yapılan açıklamada TYT Baraj Puanı 150 olarak belirlenmiştir.

TYT’den 150 ve daha yüksek bir puan aldığınız takdirde iki yıllık önlisans bölümleri tercih yapma hakkı kazanırsınız.

Dört yıllık lisans bölümleri tercih yapmak isteyen üniversite adayları, ikinci oturum olan AYT sınavında girmek zorundadırlar. AYT oturumunda aldıkları puan ile dört yıllık lisans bölümlerine tercih yapmaya hak kazanırlar.

Eğer TYT puanınız baraj puan olan 150’den az olursa AYT’de aldığınız puanın hiçbir önemi kalmayacaktır.

TYT puanınız 200 ve daha yüksek bir puan olursa aldığınız bu puanı bir sonraki senede kullanabilme hakkı kazanırsınız. Örnek verecek olursak 2018 TYT sınavında 200 puan alan bir öğrenci 2019 TYT sınavına girmesine gerek kalmadan bir önceki yıl kazandığı TYT puanını kullanabilir. Eğer her iki yıl da TYT sınavına girdiyse daha yüksek aldığı puanı kullanabilmektedir.

TYT ile Hangi Bölümlere Tercih Yapabilirim?

“TYT Nedir?” diye soran öğrencilerin birçoğu bu soruyu da sormaktadır. Temel Yeterlilik Testi sınavında aldığınız puanlar ile İki Yıllık Önlisans Bölümleri ve Özel Yetenek Sınavı isteyen okulları tercih edebilirsiniz.

Dört Yıllık Lisans bölümlerine tercih yapmak istiyorsanız ikinci oturum olan AYT sınavına da girmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak TYT ile tercih edebileceğiniz bölümleri öğrenebilirsiniz.

TYT ile Hangi Bölümlere Tercih Yapabilirim?

AYT Nedir? Alan Yeterlilik Sınavı Hakkında Her Şey

TYT Kitap Önerileri Nelerdir?

Sizin de bildiğiniz gibi piyasada onlarca tür kaynak bulunuyor. Bu kaynaklardan hangisinin verimli olup, hangisinin verimli olmadığını belirlemek üniversite adayları için oldukça zor bir durum.

Sizler için YKS sınavına girmiş ve derece yapmış öğrencilerden topladığımız bilgiler ile TYT kitap önerileri ve TYT kaynak listesi oluşturduk.

Kolay, orta ve zor seviyelere göre ayarladığımız listeden sizin seviyenize uygun kitapları bulabilir ve çalışmalara başlayabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak TYT Kitap Önerileri yazımıza ulaşabilirsiniz.

TYT Kitap Önerileri – Kaynak Tavsiyeleri

TYT Çalışma Programı Nasıl Olmalıdır?

Başarılı bir sınav sonucu elde etmek istiyorsanız başarının en önemli anahtarı olan çalışma programınızı iyi bir şekilde hazırlamanız gerekmektedir. Planlı ve düzenli çalışma olmadan başarı beklenemez. TYT Nedir başlıklı yazımızda size bu sorunun cevabını vereceğiz.

Sizler için örnek çalışma programı hazırladık. Ancak herkesin çalışma programı kendine uygun olmalıdır. Çünkü bizim uyguladığımız çalışma programı, size uymayabilir. Bu nedenle önceliğiniz her zaman kendinize bir çalışma planı yapmak olsun. Burada üstünde durulması gereken konu ise çalışma planı olmasıdır. Çalışma planı yapmadan verimli çalışmak çok zordur.

Aşağıdaki bağlantılar aracılığıyla “Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?” başlıklı yazımızı okuyabilir, sizler için hazırladığımız “YKS TYT Çalışma Programı”na ulaşabilirsiniz. Bu çalışma programını örnek alarak kendinize uygun bir çalışma planı yapabilirsiniz.

Önerilen Yazı: Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

YKS – TYT Çalışma Programı

TYT Puanı Nasıl Hesaplanıyor?

TYT puanı hesaplanırken her dersten eşit puan almaktasınız. Ancak Türkçe ve Matematik testlerinde yaptığınız bir net 3.3 puan kazandırırken, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testlerinden yapılan her net 3.4 puan kazandırır.

Türkçe ve Matematik testlerinde 40 soru bulunurken, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimleri testlerinde ise 20’şer soru bulunmaktadır. Net planlaması yaparken bunu da göz önünde bulundurmanız gerekebilir.

TYT Puanınızı hesaplamak için sitemizdeki YKS Puan Hesaplama ve YKS Sıralama Hesaplama sistemimizi kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki butona tıklamanız yeterli olacaktır.

YKS Puan Hesaplama

Yeni sınav sistemi ile birlikte öğrencilerin aklına takılan TYT Nedir sorusunu cevapladık. Eğer sorunuz varsa aşağıda yorumlar bölümünden bize sorabilirsiniz.

TYT Nedir başlıklı yazımızda aklınıza takılan, cevabını bulamadığınız bir soru varsa aşağıda bulunan yorum kısmında bize sorabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu