AYT Nedir? Alan Yeterlilik Testi Hakkında Her Şey

2017-2018 eğitim öğretim yılında eski sınav sistemi olan ÖSYS (YGS-LYS) değiştirildi ve yerine YKS (TYT-AYT) getirildi. Yeni sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak açıklandı. Yeni sistemin gelmesiyle birlikte adayların kafalarında “AYT Nedir?, Alan Yeterlilik Testi Nedir? AYT Hangi Konular Çıkacak?” gibi sorular uyandırdı. İşte AYT Nedir hakkında her şey…
AYT Nedir – Alan Yeterlilik Testi
Alan Yeterlilik Testi yani AYT yeni sınav sisteminin ikinci oturumudur. Bu oturumda üniversite adayları Matematik, Fen Bilimleri, Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2 testlerini çözecekler.
Sınav ne zaman yapılacak? sorusuna gelecek olursak TYT sınavı Haziran ayının üçüncü haftasonu Pazar günü saat 10:15‘te yapılacaktır.
AYT – Alan Yeterlilik Testi sınavında üniversite adayların 160 soru sorulacak. Bu soruları çözmeleri için verilen süre ise 3 saat yani 180 dakika olarak belirlendi. Bu da öğrencilerin soru başına çözme süreleri 1.125 dakika olduğunu gösteriyor.
Ancak AYT sınavında puan türleri olduğu için her puan türünü etkileyen iki test bulunmaktadır. Bunları listeyecek olursak şu şekilde listeyebiliriz.
- Sayısal: Matematik ve Fen Bilimleri
- Eşit Ağırlık: Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1
- Sözel: Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2
Her testte 40 soru bulunmaktadır. Tek puan türü için öğrencilerin çözmeleri gereken soru sayısı 80‘dir. Yani bu şekilde süre hesaplaması yapılırsa öğrencilerin soru başına çözme süresi 3 dakikadır.
AYT oturumunda öğrencilere TYT oturumuna göre daha çok süre verilmiştir. Bu oturumda öğrencilerin akıl yürütme ya da mantık yerine daha çok bilgileri test edilmiştir.
AYT Puanının Hesaplanması İçin Kaç Net Yapmak Gerekir?
YÖK Başkanı tarafından yapılan açıklamalara göre yeni sınav sisteminde puan hesaplanma konusunda yeni kurallar getirildi. AYT puanının hesaplanmasını isteyen öğrenciler ilk önce TYT oturumunda gereken puan hesaplama koşullarını yerine getirmelidirler.
TYT oturumunda puan hesaplanması için adayların ilk olarak barajı geçmeleri gerekmektedir. Yeni sınav sisteminde baraj puanı 150 olarak belirlenmiştir. Ancak öğrencilerin yalnızca baraj puanını geçmeleri de yetmiyor. Bunun yanında Türkçe ya da Matematik testlerinin herhangi birinden en az 0.5 net yapmaları gerekmektedir.
TYT puanınız için gerekli koşulları yerine getirdikten sonra AYT puanınızın hesaplanması için de benzer koşullar gerekmektedir. Hangi puan türünün hesaplanmasını istiyorsanız o puan türüne etki eden testlerin herhangi birinden en az 0.5 net yapmanız gerekmektedir. Yani Sayısal puanınızın hesaplanması için Matematik ya da Fen Bilimleri testlerinin herhangi birinden en az 0.5 net yapmanız gerekmektedir. Eğer bu öğrenci Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 ya da Sosyal Bilimler 2 testlerinden herhangi biri için 0.5 net kuralını uygulamazsa Sözel puanı hesaplanmaz. Ancak bu durum Sayısal puanını etkilemez. Sadece kendi puan türünüze odaklanabilirsiniz.
AYT Sınavında Hangi Konular Çıkacak?
AYT – Alan Yeterlilik Testi oturumunda üniversite adaylarına TYT konularının yanı sıra 11. ve 12. sınıf konularından sorular sorulmaktadır. AYT sınavında öğrencilerin ne bilip ne bilmediği test edilmektedir. TYT sınavında olduğu gibi okuduğunu anlama ya da mantık yürütme gibi sorular AYT oturumunda pek bulunmamaktadır.
Aşağıdaki butona tıklayarak hangi dersten hangi konu, hangi konudan kaç soru çıkıyor tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz. Bunun yanında hangi yıl hangi konudan kaç soru çıkmış liste şeklinde soru dağılımlarına ulaşabilirsiniz.
YKS (TYT-AYT) Konuları ve Soru Dağılımları
AYT Oturumunda Hangi Dersten Kaç Soru Sorulmaktadır?
AYT oturumunda toplam 160 soru bulunmaktadır. Aşağıda hangi dersten kaç soru sorulduğu verilmiştir.
- 40 Matematik
- 14 Fizik (Fen Bilimleri)
- 13 Biyoloji (Fen Bilimleri)
- 13 Kimya (Fen Bilimleri)
- 24 Türk Dili ve Edebiyatı
- 10 Tarih (Sosyal Bilimler 1)
- 11 Tarih (Sosyal Bilimler 2)
- 6 Coğrafya-1 (Sosyal Bilimler 1)
- 11 Coğrafya-2 (Sosyal Bilimler 2)
- 6 Din Kültürü (Sosyal Bilimler 2)
- 12 Felsefe Grubu (Sosyal Bilimler 2)
AYT Sınavında Öğrencilerden Ne İstenmektedir?
AYT sınavında öğrencilerden bilgilerini sorularda kullanmaları istenmektedir. TYT oturumunda konu hakkında soruyu çözen kişinin bilgisi olmasa bile birçok soru akıl yürütme ve mantık yoluyla çözülebilmekteydi. Ancak AYT oturumunda böyle bir durum söz konusu değil. AYT oturumuna giren öğrencilerin ve öğretmenlerin ortak görüşü “AYT oturumundaki soruları bilmeyen yapamaz”dır.
AYT, eski sınav sisteminde LYS yerine denk gelmekteydi. LYS sınavında 80 Matematik sorusu sorulmaktaydı. Her bilgi için farklı soru sorulabiliyordu. Fakat AYT oturumunda 40 Matematik sorusu bulunmaktadır. Bunun için ÖSYM tarafından hazırlanan sorularda birden fazla bilgi bir soruda işe yarayabilmektedir.
AYT oturumunda soruların zor olduğunu unutmamak gerekir. ÖSYM’nin soru başına verdiği çözme süresinin 3 dakika olmasından bu durum anlaşılabilmektedir. Bu nedenle adayların konuları iyice öğrenmeleri gerekmektedir.
Aynı zamanda AYT sınavı TYT’ye daha göre belirleyicidir. Üstün körü bir hesaplama yapıldığında 2 TYT neti, 1 AYT netine eşittir. Bu nedenle üniversite adayları AYT sınavına daha çok önem vererek sınava hazırlanmaları gerekmektedir.
AYT Baraj Puanı Kaçtır?
Alan Yeterlilik Testi’nde puanınız ile tercih yapabilmeniz için baraj puanını geçmeniz gerekmektedir. YÖK tarafından yapılan açıklamada AYT Baraj Puanı 180 olarak belirlenmiştir.
AYT’den 180 ve daha yüksek bir puan aldığınız takdirde dört yıllık lisans bölümleri için tercih yapma hakkı kazanırsınız.
Sadece iki yıllık önlisans bölümleri için tercih yapmak isteyen üniversite adaylarının sadece TYT oturumuna girmeleri yeterli olacaktır. TYT oturumundan aldıkları puan ile iki yıllık önlisans bölümlerine tercih yapabilirler.
AYT ile Hangi Bölümlere Tercih Yapabilirim?
Alan Yeterlilik Testi sınavında aldığınız puanlar ile Dört Yıllık Lisans Bölümleri için tercih yapabilirsiniz. İki Yıllık Önlisans bölümlerine tercih yapmak istiyorsanız ilk oturum TYT sınavına girmeniz yeterli olacaktır.
TYT Nedir? Alan Yeterlilik Sınavı Hakkında Her Şey
AYT Kitap Önerileri Nelerdir?
Sizin de bildiğiniz gibi piyasada onlarca tür kaynak bulunuyor. Bu kaynaklardan hangisinin verimli olup, hangisinin verimli olmadığını belirlemek üniversite adayları için oldukça zor bir durum.
Sizler için YKS sınavına girmiş ve derece yapmış öğrencilerden topladığımız bilgiler ile AYT kitap önerileri ve AYT kaynak listesi oluşturduk.
Kolay, orta ve zor seviyelere göre ayarladığımız listeden sizin seviyenize uygun kitapları bulabilir ve çalışmalara başlayabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak AYT Kitap Önerileri yazımıza ulaşabilirsiniz.
AYT Kitap Önerileri – Kaynak Tavsiyeleri
AYT Çalışma Programı Nasıl Olmalıdır?
Başarılı bir sınav sonucu elde etmek istiyorsanız başarının en önemli anahtarı olan çalışma programınızı iyi bir şekilde hazırlamanız gerekmektedir. Planlı ve düzenli çalışma olmadan başarı beklenemez.
Sizler için örnek çalışma programı hazırladık. Ancak herkesin çalışma programı kendine uygun olmalıdır. Çünkü bizim uyguladığımız çalışma programı, size uymayabilir. Bu nedenle önceliğiniz her zaman kendinize bir çalışma planı yapmak olsun. Burada üstünde durulması gereken konu ise çalışma planı olmasıdır. Çalışma planı yapmadan verimli çalışmak çok zordur.
Aşağıdaki bağlantılar aracılığıyla “Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?” başlıklı yazımızı okuyabilir, sizler için hazırladığımız “YKS AYT Çalışma Programı”na ulaşabilirsiniz. Bu çalışma programını örnek alarak kendinize uygun bir çalışma planı yapabilirsiniz.
Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?
YKS Nedir? Yükseköğretim Kurumları Hakkında Her Şey
Yeni sınav sistemi ile birlikte öğrencilerin aklına takılan “AYT Nedir?” sorusunu cevapladık.
AYT Nedir? başlıklı yazımızda aklınıza takılan, cevabını bulamadığınız bir soru varsa aşağıda bulunan yorum kısmında bize sorabilirsiniz.
3 Yorum