YKS Puan Hesaplama ve YKS Sıralama Hesaplama
Aşağıdaki sistem sayesinde çözdüğünüz TYT – AYT denemelerindeki netlerinizi girerek puanınızı YKS Puan hesaplama sistemimiz ile hesaplayabilirsiniz.
YKS Puan Hesaplama
Üniversite sınavı YKS’ye hazırlanırken çözdüğünüz TYT – AYT denemelerinde elde ettiğiniz netler ile kaç puan yapabileceğinizi öğrenmek için YKS Puan Hesaplama ( YKS Sıralama Hesaplama ) sistemimizi kullanabilirsiniz. Puan hesaplama sistemini yukarıda deneyebilirsiniz. Ancak dilerseniz ilk önce sınav sistemini tanıyalım.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Nedir?
Bildiğiniz gibi sınav sistemi değiştirildi ve YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı getirildi. Yeni getirilen sınav sistemi üç farklı oturumdan oluşmaktadır. Bu oturumlardan biraz bahsedelim.
Birinci oturum TYT (Temel Yeterlilik Testi) oturumudur. Eğer üniversiteye gitmek istiyorsanız, ister dört yıllık, ister iki yıllık, ister özel yetenek sınavı gerektiren okul, hiç farketmez hangi üniversite olursa olsun bu oturuma girmek zorundasınız. Herkesin girdiği ortak oturum birinci oturum olan TYT’dir.
İkinci oturum ise AYT yani Alan Yeterlilik Testi oturumudur. AYT oturumuna girerek dört yıllık lisans bölümlerine tercih yapabilirsiniz. Bunun için ilk önce TYT oturumuna da girmeniz gerekmektedir.
Üçüncü oturum ise YDT yani Yabancı Dil Testi oturumudur. Bu bölüme sadece Dil bölümlerini tercih öğrencilerin girmeleri gerekmektedir. Diğer dört yıllık bölümleri tercih etmek için AYT oturumuna girmeniz gerekmektedir. Bu oturuma girmeden önce de TYT oturumuna girmeniz gerekmektedir.
Temel Yeterlilik Testi (TYT) Nedir?
Birinci oturum olarak geçen Temel Yeterlilik Testi (TYT), 120 sorudan oluşmaktadır. Üniversite adaylarına bu soruları çözmeleri için 135 dakika süre verilmektedir. Bu oturumda öğrencilerden sorularda verilen bilgileri okuyup anlaması, bilgiyi yorumlaması ve süreyi iyi kullanması istenmektedir. TYT oturumu eski sistemde YGS’nin yerine geçmiştir. TYT oturumu Cumartesi günü, saat 10:15’te başlayacaktır.
Temel Yeterlilik Testi’nde ağırlıklı olarak 9. ve 10. sınıf dersleri konularından soru sorulmaktadır. Toplam sorulan 120 soru şu şekilde ayrılmıştır:
- 40 Soru Türkçe
- 20 Soru Sosyal (5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe, 5 Din) (Din testi çözmekten muaf olan öğrenciler için 5 adet fazladan Felsefe sorusu vardır.)
- 40 Soru Matematik
- 20 Soru Fen (7 Fizik, 7 Biyoloji, 6 Kimya)
Adayların TYT puanı hesaplanması bazı zorunluluklar belirlenmiştir. Sınava girenler Türkçe ya da Matematik testlerinin en az birinden 0.5 Net yapmak zorundadır. Aksi takdirde puanları hesaplanmayacaktır. Aynı kural AYT ve YDT için de geçerlidir. TYT puanlarınızı yukarıdaki YKS Puan Hesaplama sisteminden hesaplayabilirsiniz.
Örnek verecek olursak bir üniversite adayı TYT sınavında Türkçe testinden 1 net ve matematik testinden -1 net yaparsa puanı hesaplanır. Türkçe testinden 0.5 net yapan bir aday matematik testinden -10 net yapsa bile Türkçe testi 0.5 net kuralını sağladığı için bu adayın TYT puanı hesaplanmaktadır.
ÖSYM tarafından TYT testi baraj puanı 150 olarak belirtilmiştir. TYT sınavına giren adaylar 150 ve üstü puan aldıklarında 2 yıllık fakültelere yani Önlisans bölümlerine tercih yapabiliyorlar. TYT sınavından 200 veya daha yüksek puan aldığınız durumda bu puanınızı bir sonraki sene de kullanabiliyorsunuz. Yani 2018 yılında 250 puan aldığınız TYT sınav puanınızı 2019 yılında TYT’ye girmeden o yıl için kullanabiliyorsunuz.
Temel Yeterlilik Testi (TYT) Nedir? Detaylı Bilgi
Alan Yeterlilik Testi (AYT) Nedir?
İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise 160 sorudan oluşmaktadır. Sınava giren adaylara bu soruları çözmeleri için 180 dakika verilmektedir. AYT oturumunda Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık puan türleri hesaplanır. AYT oturumu eski sistemde LYS’nin yerine geçmektedir. AYT oturumu Pazar günü, saat 10:15’te başlayacaktır.
AYT’ye giren adaylara tek bir kitapçık verilir. Bu kitapçıkta Sözel (TS), Sayısal (MF) ve Eşit Ağırlık (TM) puan türlerinin soruları yer almaktadır. Ancak siz hangi puan türünü etkileyen soruları çözerseniz puanınız ona göre hesaplanacaktır. Yani matematik testi çözen birinin yaptığı doğru ve yanlışlar o kişinin Sözel puanını etkilemeyecektir. Aynı şekilde sosyal testi çözen bir adayın Sayısal puanı etkilenmeyecektir. Puanlarınızı yukarıdaki YKS Puan Hesaplama sisteminden hesaplayabilirsiniz.
İkinci oturumda bulunan testler ve soru sayıları şu şekildedir:
- Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1: 40 soru
- Matematik: 40 soru
- Fen Bilimleri: 40 soru
- Sosyal Bilimler 2: 40 soru
Puan türlerine göre çözülmesi gereken testler ise şu şekildedir:
- SAYISAL: Matematik ve Fen Bilimleri
- SÖZEL: Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2
- EŞİT AĞIRLIK: Matematik ve Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1
Örnek verecek olursak Sözel puanının hesaplanmasını isteyen bir aday Edebiyat-Sosyal 1 ya da Sosyal 2 testlerinin en az birinden 0.5 net yapması gerekmektedir. Sayısal puanı hesaplanmasını isteyen aday ise Matematik ya da Fen Bilimleri testlerinin en az birinden 0.5 net yapması gerekmektedir. Yukarıda YKS Puan Hesaplama yapabilirsiniz.
AYT puanınızı kullanarak Lisans bölümlerine yani 4 yıllık fakültelere giriş yapabileceksiniz. Her lisans bölümü farklı puan türü ile öğrenci alımı yapmaktadır.
Alan Yeterlilik Testi (AYT) Nedir? Detaylı Bilgi
Yabancı Dil Testi (YDT) Nedir?
Üçüncü oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT), Dil bölümlerini tercih etmek isteyen adaylar için hazırlanan özel bir testtir. AYT’ye giren herkes YDT sınavına da girebilir.
Yabancı Dil Testi, AYT sınavından sonra Pazar günü saat 15:45’te yapılmaktadır.
Adaylara 80 soru sorulmuştur ve sorular için 120 dakika süre verilmiştir.
YDT’de Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde sınavlar yapılmaktadır. Her dil için farklı soru kitapçığı bulunmaktadır. Adaylara sınava başvururken belirttikleri yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir. Adaylar da sadece bu kitapçıkları çözeceklerdir.
YDT puanınızın hesaplanması için TYT puanınızın en az 150 puan olması gerekmektedir. 150 puan yapsanız bile TYT’de Türkçe ya da Matematik testlerinin en az birinden 0.5 net yapmanız gerekmektedir. Bu koşulları sağladıktan sonra YDT’de ise 80 sorudan en az 0.5 net yapmanız gerekmektedir. Bu koşulları sağladığınız durumda YDT puanınız hesaplanacaktır. Yukarıda YKS Puan Hesaplama yapabilirsiniz.
Üçüncü oturumda yani YDT’de kazandığınız puanı sadece Dil bölümleri seçerken kullanabilirsiniz. AYT’de bulunan Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık gibi puan türleri YDT’de DİL puan türü olarak belirlenmiştir.
Dilciyim AYT’te girmek zorunda mıyım?
YDT sınavına giren öğrenciler –DİL bölümü tercih edecek kişiler- AYT oturumuna girmek zorunda değildirler. TYT ve YDT oturumlarına girmeleri DİL bölümlerinde tercih yapmaları için yeterli olacaktır. Aynı zamanda AYT sınavına girmeniz YDT puanınızı etkilemediği gibi YDT sınavına girmeniz de AYT puanınızı etkilemeyecektir. Kendinizi deneme amacıyla AYT sınavına da girebilirsiniz. Sınavı beklerken yukarıdan YKS Puan Hesaplama yapabilirsiniz.
Yabancı Dil Testi (YDT) Nedir? Detaylı Bilgi
YKS Sınav Ücretleri Ne Kadardır?
ÖSYM, adayların sınav başvuruları alırken onlardan bir ücret talep eder. Bu ücret YKS sınavı için üç oturum için ayrı ayrı hesaplanmıştır. Siz hangi oturumlara girmek istiyorsanız sadece o oturumların ücretini ödemeniz yeterlidir. YKS Puan Hesaplama yazımızda bahsediyoruz.
Sadece TYT’ye girecek olan üniversite adaylarının 70 TL ödemesi yeterlidir.
Hem TYT, hem AYT oturumlarına girmek isteyen adaylar ise 140 TL ödemeleri gerekmektedir.
Dil puanı için hem TYT, hem de YDT oturumlarına girmek isteyen adaylar da aynı şekilde 140 TL ödeme yapmaları gerekmektedir.
TYT, AYT ve YDT oturumlarının hepsine girmek isteyen adaylar ise 210 TL başvuru ücreti yatırmaları gerekmektedir.
2020 YKS Sınavı ve Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
2019-2020 eğitim öğretim yılında yapılacak olan YKS sınavı tarihleri açıklandı. Birinci oturum TYT, 20 Haziran 2020 Cumartesi tarihinde yapılacak. İkinci ve üçüncü oturum olan AYT ve YDT ise 21 Haziran 2020 Pazar günü yapılacaktır.
Sınava başvuru yapmak isteyen adaylar 6 Şubat – 3 Mart arasında başvurmaları gerekmektedir. 2020 YKS sınavının sonuçları ise 23 Temmuz’da açıklanacaktır. Açıklama tarihini beklerken yukarıdan YKS Puan Hesaplama yapabilirsiniz.
YKS sınavı ile ilgili cevabını bulamadığınız ya da aklınıza takılan herhangi bir soru varsa aşağı kısımda bulunan yorumlar bölümünde sorularınızı sorabilirsiniz.