YKS Hazırlık

2023 TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımları

En güncel 2023 TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımları için doğru yerdesiniz. MEB tarafından yayımlanan 2023 YKS kazanımlarına uygun hazırlanmıştır.

2023 TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımları aşağıda verilmiştir. Temel Yeterlilik Testi (TYT) hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki buton yardımıyla “TYT Nedir?” yazımıza gidebilirsiniz.

Temel Yeterlilik Testi (TYT) Nedir? Detaylı Bilgi

2023 TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımları aşağıda bulunan tablolarda liste halinde verilmiştir. Bu tablolar ÖSYM ve MEB tarafından alınan veriler ile hazırlanmıştır.

2023 TYT Matematik Konuları

Sizlere TYT Matematik Konu Takip Çizelgesi PDF hazırladık. Bu dosyada aynı zamanda TYT Matematik Konuları PDF halini de bulabilirsiniz.

  • Temel Kavramlar
  • Sayılar
  • Sayı Basamakları
  • Bölme ve Bölünebilme
  • EBOB-EKOK
  • Rasyonel Sayılar
  • Basit Eşitsizlikler
  • Mutlak Değer
  • Üslü Sayılar
  • Köklü Sayılar
  • Çarpanlara Ayırma
  • Oran Orantı
  • Denklem Çözme
  • Problemler
  • Kümeler – Kartezyen Çarpım
  • Fonksiyonlar
  • Permütasyon
  • Kombinasyon
  • Binom Açılımı
  • Olasılık
  • Veri – İstatistik
  • 2. Dereceden Denklemler
  • Karmaşık Sayılar
  • Polinomlar
  • Mantık

2023 YKS sınavı için güncel olarak hazırladığımız TYT Matematik Konuları üstteki tabloda yer almaktadır. Bu tabloda yer alan konulara göre kendinize çalışma programı hazırlayabilir ve çalışma planınızı bu yönde yapabilirsiniz. Çalışma programı hazırlamaya bilmiyorsanız aşağıdaki önerilen yazımıza giderek öğrenebilirsiniz.

Önerilen Yazı: Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

2023 TYT Matematik Soru Dağılımları

KONULAR2010201120122013201420152016201720182019
TOPLAM31333232323233322930
Temel kavramlar1243444
Sayı basamakları112212212
Bölünebilme Kuralları11211
OBEB-OKEK15212
Rasyonel Sayılar242121111
Basit eşitsizlikler1112111
Mutlak değer111111111
Üslü Sayılar333122221
Köklü Sayılar212013211
Çarpanlara ayırma2312111
Oran-orantı33222
Denklem Çözme24322121
Problemler101051081013111112
Kümeler-Kartezyen Çarpım1121221
Fonksiyonlar1212221112
Permütasyon-Kombinasyon111111
Olasılık1111111121
İstatistik1211111
Mantık111111
Polinomlar1

Yukarıdaki tabloda ise ÖSYM’nin TYT ve bir önceki sistem olan sınav sisteminde olan YGS oturumlarında TYT Matematik konuları için hangi yıl hangisinden kaç tane soru sorduğu gösterilmiştir. Bu tablodan yola çıkarak çalışmalarınızı o yönde yoğunlaştırabilirsiniz.

2023 YKS (TYT-AYT) Konuları ve Soru Dağılımları

Üstteki kırmızı butona tıklayarak diğer YKS oturumlarının yani TYT ve AYT derslerinin konularına ve soru dağılımlarına ulaşabilirsiniz.

TYT Matematik Konuları Sık Sorulan Sorular

Aşağıda öğrencilerin TYT Matematik dersi hakkında en çok sorduğu sorular ve cevapları verilmiştir. Eğer sizin de bir sorunuz var ve cevabını bu sorulardan bulamıyorsanız en alt bölümde yer alan yorumlar kısmından bize sorabilirsiniz.

TYT Matematik testinde kaç soru sorulmaktadır?

TYT Matematik testinde üniversite adayları toplam 40 soru sorulmaktadır. Bu soruların 29-30 tanesi problem, cebir gibi konulardan gelirken geriye kalan 10-11 tanesi ise geometri sorusu şeklinde sorulmaktadır.

Önerilen Yazı: TYT Geometri Konuları ve Soru Dağılımları

TYT Matematik soruları kaçıncı sınıftan sorulmaktadır?

TYT oturumunda yer alan 40 Matematik sorusu 9. ve 10. sınıf müfredatından sorulmaktadır. 11. ve 12. sınıftaki müfredat konuları ise AYT oturumundaki Matematik testinde sorulmaktadır.

TYT Matematik ile AYT Matematik konuları aynı mı?

Hayır, aynı değildir. TYT Matematik konuları 9. ve 10. sınıf müfredatından sorulmaktadır. AYT oturumundaki Matematik testinde ise sorular ağırlıklı olarak 11. ve 12. sınıf müfredatından gelmektedir. Ancak Matematik dersinde her konunun birbiriyle az çok bağlantısı olması sebebiyle TYT Matematik konuları için bazılarını öğrenmeniz sizin AYT Matematik konularını daha kolay anlamanıza ve soruları daha kolay çözebilmenize yarayacaktır. TYT Matematik konuları listesini yukarıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Matematik çözemiyorum, ne yapmalıyım?

Matematik dersi her öğrencinin baş belası olan bir derstir. Birçok öğrenci matematik konusunda bahaneler üretir. “Kafam basmıyor, anlamıyorum, matematik çok zor” gibi bahanelerin ardı arkası kesilmez. Ancak birçok üniversite adayının başarı hikayelerine bakıldığında aynı bu bahanelere sahip kişilerin, bahanelerini bırakıp çalışmaya başladıklarında başarıya ulaştıkları görülmüştür. Bu nedenle matematik çözemediğinizi düşünüyorsanız ve ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız yapmanız gereken çok basit. Bir an önce bahanelerinizden kurtulup ders çalışmaya başlamalısınız.

TYT Matematik dersine nasıl çalışılır?

Çoğu öğrenci Matematik dersinin önemini bildiği için bu derse çalışmak ister ancak nasıl çalışacağını bir türlü bilemez. Bilinçsiz çalıştığı için de derste başarılı olamaz ve başarısız oldukça motivasyonu düşer. Zamanla çalışmaktan vazgeçer. Üzülmeyin, sizlere matematik dersine nasıl çalışacağınızı anlatacağız.

Öncelikle bilmeniz gerekiyor ki Matematik sabır işidir. Sabırsız biriyseniz matematikte başarılı olamazsınız. Haftalarca matematik çalışıp hala netlerinizin artmadığını görebilirsiniz. Ancak sabrederseniz o netlerin birden artışa geçeceğini fark edeceksiniz.

Yukarıdaki TYT Matematik Konuları listesini inceleyerek kendinize çalışma planı oluşturabilirsiniz.

Matematik çalışmaya başlarken ilk olarak konu anlatımı dinlemeniz gerekmektedir. Bunu ister dershanelerdeki hocalarınızdan ister de YouTube kanallarındaki videolardan izleyin. Nereden daha iyi anlıyorsanız oradan dinleyin. Hocalarınızın çözdüğü sorular dikkatlice dinleyin. Aynı soruları siz de çözmeye çalışın. İzleyip, dinleyip geçmeyin. Öğretmenler ders anlatırken önemli yerleri not alın. Bu notları daha sonra konu tekrarı yaparken inceleyin.

Matematikte başarılı olmanın bir diğer anahtarı da bol bol soru çözmektir. Ne kadar çok soru tipi görürseniz o kadar çok başarılı olursunuz. Matematikte sorulacak soruların ardı arkası kesilmez. Bu nedenle hiç durmadan soru çözebilirsiniz. Çözemediğiniz soruları mutlaka bir öğretmene ya da arkadaşlarınıza çözdürün ve bu soruları öğrenin. Çözemediğiniz soruları atlamak sizin netlerini arttırmayacaktır.

Altını çizerek tekrar söylüyoruz ki: MATEMATİK SABIR İŞİDİR.

TYT Matematik testinde öğrencilerden ne istenir?

Yeni sınav sistemi olan YKS, iki farklı oturumdan oluşmaktadır. Bunlardan birincisi olan TYT oturumu, eski sınav sistemine göre tamamen değişmiştir. Eski tip klasik sorular yerine yeni tip ve yaygın ismiyle yeni nesil sorular sorulmaya başlanmıştır. Nedir bu yeni nesil sorular? diye soracak olursanız, yeni nesil sorular öğrencinin bilgisini gerçek hayatta kullanmaya yönelik hazırlanmış sorulardır. Yani yıllardır öğrencilerin “bu bizim gerçek hayatta ne işimize yaracak” sorusunu ortadan kaldırmaktadır. Gerçek hayata uyarlanarak problem soruları ve bilgiyi yorumlama soruları TYT Matematik testinde üniversite adaylarının karşısına gelmektedir.

Matematik testinde 0 net yaparsak puanımız hesaplanır mı?

Yeni sınav sisteminin gelmesiyle birlikte puan hesaplanma kuralı da değişti. TYT puanınızın hesaplanmasını istiyorsanız Türkçe ya da Matematik testlerinin herhangi birinden en az 0.5 net yapma kuralı getirildi. Matematik testinden 0 net yapıp, puanınızın hesaplanmasını istiyorsanız bunun için Türkçe testinden en az 0.5 net yapmanız gerekmektedir. Bu iki dersin herhangi birinden en az 0.5 net yapma kuralını yerine getirmeyen üniversite adaylarının TYT puanı hesaplanmayacaktır.

TYT Matematik testi önemli midir, çözmesem ne olur?

Hangi puan türü için sınava hazırlanıyorsanız hazırlanan her türlü TYT oturumuna girmek zorundasınızdır. İster sözel olun, ister iki yıllık bölümlere gidin. Yeni sınav sistemi ile birlikte TYT oturumuna girmeden kimse üniversiteye gidemeyecek. Bu nedenle TYT sınavı oldukça önemli bir sınavdır. TYT oturumunda toplam 120 soru gelmektedir ve bu soruların 40 tanesi Matematik dersinden sorulmaktadır. Sınavın tam olarak üçte biri kadar soruya sahip olan bu testi çözmemek ya da boş geçmek, derece yapmak ve rakiplerine fark atmak isteyen öğrencilerin kesinlikle yapmaması gereken bir durumdur. Çünkü 40 soruyu boş bırakmak demek sizi yüz binlerce kişinin gerisine atmasına izin vermek demektir. Bu yüzden “çok zor, yapamıyorum, anlamıyorum, kafam basmıyor” gibi bahanelerden bir an önce kurtulup bu derse çalışmaya başlayıp netlerinizi arttırmaya bakmalısınız.

Sözelim, TYT Matematik çözmek zorunda mıyım?

Sözel olmanız sizin TYT Matematik çözmeyeceğiniz anlamına gelmez. Çünkü TYT puanı ortak bir puandır ve alan ayrımı yoktur. Çözme gibi bir zorunluluğunuz olmamakla birlikte doğru yaptığınız sorular size puan kazandırırken yanlış yaptığınız sorular ise size puan kaybettirmektedir.

Dilciyim, TYT Matematik çözmek zorunda mıyım?

Dil puan türünden üniversite sınava hazırlanan birçok kişinin takıldığı yer aslında TYT oturumudur. Çünkü Dilciler genellikle YDT oturumuna odaklanır ve TYT oturumunu boş verirler. Ancak genellikle çoğu Dil öğrencisi YDT oturumunda başarılı olurken öğrenciler arasındaki sıralamayı belirleyen asıl oturumun TYT olduğu görülüyor. Matematik dersininde TYT sınavının üçte birini kapladığını göz önünde bulundurursak bu testi çözmeniz sizi rakiplerinizin önüne atacaktır. Ancak başta söylediğimiz gibi tekrar söylemeliyiz ki, bu testi çözme zorunluluğunuz yoktur.

2023 TYT Matematik Konuları ve Soru Dağılımları hakkında sormak istediğiniz soru varsa lütfen yorumlar kısmında bize belirtin.

8 Yorum

    1. Önceki yıllara bakıldığında, 2020 YKS sınavında da 11-12 problem sorusu bekleniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu