Manganat Formülü Nedir?

Sevgili öğrenciler, bugünkü konu anlatım dersimizde kimya dersinin bir konusu olan manganat formülü nedir sorusundan bahsedeceğiz.
Öğrenci Yardım – Konu Anlatım Yazıları
Manganat Nedir?
Manganat, bir tür iyondur. İyon, artı ya da eksi yükü olan atom, atom grubu ya da parçacık anlamına gelen bir kimya terimidir. Elekton alan ya da veren ve nötr olmayan atom gruplarına iyon ismi verilir. Kararsız yapılarından kurtulmak isteyenler atomlar, fazla elektrona sahipse verir eksik elektrona sahipse alır. Böylece kararsız yapılarından kurtularak 2 8 18 kuralına uymaya çalışırlar.
Manganat Formülü Nedir?
Manganat, eksi 2 yüklü bir anyon kökü olarak ifade edilir. Mn (Manganez) artı 6 ve her bir oksijen eksi 2 yüklüdür. Toplam yükü ise şu şekilde bulunur:
- (+6) + (+4) . (2) işlemi yapılır ve -2 cevabı ortaya çıkar.
Manganat bileşiğinin kökünde bir adet manganez ve dört adet oksijen atomu bulunmaktadır. Toplam 5 atoma sahip manganat kökünde bulunan oksijenin atom numarası 8 iken manganezin atom numarası ise 25’tir.
Mol kütlesine göre yapılan sıralamada oksijenin kütle numarası 16’dır. Manganezin kütle numarası ise 55’tir. Bir manganatın mol kütlesi hesaplanırken aşağıdaki işlem yapılır:
- 55 + 4 . 16 = 55 + 64 = 119 cevabı bulunur.
Manganat formülü MnO4-2 ile ifade edilir.
Manganat ile Permanganat farkı nedir?
Öğrencilerin en çok karıştırdıkları şeylerden biri de Manganat ve permanganat formülleri arasındaki farktır. Her iki bileşiğin formülü de birbirine çok benzemektedir. Ancak çok ufak bir fark ile birbirlerinin ayrılmaktadır. Aşağıda her iki bileşiğin de formülü inceleyerek aradaki farkı bulmaya çalışın.
- Manganat formülü: MnO4-2
- Permanganat formülü: MnO4-1
Manganat Bileşikleri
Manganat, eksi yüklü bir anyondur. Bu sebep ile pek çok artı yüklü katyon ile tepkimeye girer. Manganat, tepkimeye girdiği katyonlar ile yeni bileşikler meydana getirir. Üniversite sınavlarına hazırlanırken karşınıza en çok çıkabilecek manganat bileşikleri aşağıda verilmiştir.
- Alüminyum manganat: Al elementi artı 3 değerlik alabilir. İki Al elementi ile bir manganat bir araya gelerek yeni bir bileşik oluşturur. Ortaya çıkan alüminyum manganat bileşiğinin formülü ise Al2(MnO4)3 şeklinde olur.
- Berilyum manganat: Berilyum ve manganat bir araya geldiğinde berilyum manganat bileşiği oluşur. Yeni bileşiğin formülü BeMnO4 şeklinde ifade edilir.
- Çinko manganat: Çinko ve manganatın bir araya gelmesi ile oluşan çinko manganatın formülü ZnMnO4 şeklinde gösterilir.
- Demir (II) manganat: Demir (II) manganat bileşiğinin formülü FeMnO4 şeklinde gösterilir.
- Demir (III) manganat: Demir (III) manganat bileşiğinin formülü Fe2(MnO4)3 şeklinde ifade edilir.
- Gümüş manganat: Gümüş ve manganat bir araya geldiğinde ortaya çıkan gümüş manganat bileşiğinin formülü AgMnO4 olarak gösterilir.
- Kalsiyum manganat: Kalsiyum 2A grubunda yer alır. Manganat ile tepkimeye girdiğinde CaMnO4 formülü ortaya çıkar.
- Lityum manganat: 2 tane Lityum elementi ile bir manganat bir araya geldiğinde lityum manganat bileşiği ortaya çıkar. Yeni bileşiğin formülü ise Li2(MnO4) olarak gösterilir.