Genel

Saptama Nedir ? Saptama Ne Demek, Saptama Bildiren Cümleler

Sevgili öğrenciler, Öğrenci Yardım olarak bu yazımızda sizlere saptama nedir ? saptama ne demek ? sorularının cevabından bahsettik. Yazının devamında ise saptama cümleleri ve saptama bildiren cümleler örneklerini bulabilirsiniz. İyi dersler dileriz.

Saptama Nedir?

Saptama nedir sorusu üniversite sınavına girecek olan öğrencilerin sık sık sorduğu sorular arasında gelir. Çünkü üniversite sınavında saptama konusundan soru gelme ihtimali vardır. Saptama kelimesi, “tespit etmek” kavramı ile aynı anlamda kullanılır. Günümüz konuşma dilinde tespit etmek ve saptamak fiilleri aynı anlamlarda kullanılır.

Türk Dil Kurumu’na göre “saptama” kelimesi, “Saptamak işi, tespit” anlamına gelmektedir. “Saptamak” kelimesi ise “Bir şeyi belirgin kılmak, tespit etmek.” ve “Bir şeyi sağlam bir biçimde yerleştirmek, oynamaz duruma getirmek, tespit etmek” anlamlarına gelmektedir.

Saptama Ne Demek?

Saptama kavramı, özellikle üniversite sınavına girecek, lise öğrencilerinin ve üniversite öğrencilerinin karşısına pek çok kez çıkmaktadır. Çünkü, saptama nedir TYT sınavında da çıkan bir soru olmuştur. YKS sınavının birinci oturumu olan TYT’nin Türkçe testinde soruda verilen şıklarda saptama bildiren cümleler ve saptama cümleleri bulunur. Bunlar arasından doğru olanı sizin seçmeniz istenir.

Saptama nedir, saptama ne demek diye sorarsanız şu şekilde cevap verebiliriz: Saptama, bir konu üzerine çürütülmesi imkansız bir değerlendirme yapmak, herhangi bir olayı tespit etmek anlamına gelir.

Saptama Bildiren Cümleler Nasıl Bulunur?

Saptama bildiren cümleler ÖSYM’nin çok sevdiği konular arasında yer alıyor. TYT Türkçe testinde Cümle Türleri konusunda üniversite adaylarına yöneltilen pek çok farklı türde saptama cümleleri sorusu vardır. Bunlar; paragrafta saptama bildiren cümle hangisidir, numaralandırılmış cümlelerden hangisi saptama bildirir, aşağıda verilenlerden hangisi saptama bildirir şeklinde sorulur.

Peki, saptama bildiren sorular nasıl çözülür? Üniversite adayları en çok bu sorunun cevabını merak eder. Saptama bildiren cümleler sorularını çözmek için uygulamanız gereken birkaç taktikten size bahsetmeye çalıştık. Soru bankasından test çözerken ya da girdiğiniz genel ve branş denemelerinde Türkçe testini çözerken karşınıza gelecek saptama cümleleri sorularından bu taktikleri uygulayarak netlerinizi artırabilirsiniz.

Saptama bildiren cümleler aslında oldukça basit bir şekilde tespit ediliyor. Ancak başta üniversite sınavı esnasında olmak üzere test çözerken o anın gerginliği ve stresi ile bulmak zor olabiliyor. Özellikle uzun paragraf soruları arasında saptama cümlelerini tespit etmek pek bir sıkıntı çıkarabiliyor. Ancak verdiğimiz taktikler sayesinde saptama nedir sorusunun cevabını öğreneceksiniz.

Saptama bildiren cümleleri bulmak için cümlenin arasına “tespit etmek” kelimesini eklemeyi deneyin. Eğer ekleme yaptıktan sonra cümle anlamlı oluyorsa o cümle, saptama bildiren bir cümledir. Tespit etmek kelimesi ile anlamsız bir cümle ortaya çıkıyorsa o cümle, saptama bildiren bir cümle değildir. Başka bir deyişle cümleyi okuduğunuzda “durum şu şekildeyken bu şekile dönüşüyor” anlamını görüyorsanız o cümle, saptama bildiren bir cümledir. Bir örnekle bu soru çözme taktiğini pekiştirelim:

“Günümüz yeni nesil çocuklarına baktıkça sokakta oynamanın zevkinden mahrum kalıp başlarını telefondan, tabletten kaldıramayan bir kuşak görüyorum.”

Yukarıdaki örneğe baktığımızda yeni nesil çocukların başını telefondan, tabletten kaldırmadığını anlıyoruz. Yani aslında tespit ediyoruz. Basit bir ifadeyle yeni nesil çocuklara bakarak onların ne yaptığını tespit ediyoruz. Anlayacağınız bu cümle saptama bildiren bir cümledir.

Saptama Cümleleri Örnekleri

Aşağıda pek çok şekilde saptama cümleleri örnekleri vermeye çalıştık. Bu örnekleri inceleyerek deneme sınavlarında ve soru bankalarında karşınıza gelecek saptama soruları karşısında zorluk çekmezsiniz. Saptama nedir yazımızda bunlardan da bahsediyoruz.

  • Ergenlik dönemine giren insanların hayatlarının bu döneminde pek çok kez bunalım, tökezleme ve gelecek kaygısı yaşadığını gözlemliyorum.
  • Geçen yılın akıllı telefon satış istatistiklerini incelediğinizde bu yıl düzenlediğimiz kampanya sayesinde satışlarımızın ikiye katlandığını görebilirsiniz.
  • Yaptığımız araştırmalar sonucu insanların günlük su tüketiminin, aslında tüketmeleri gereken miktarın çok üstünde olduğunu anladık.
  • İngiliz edebiyatının önemli kalemlerinden George Orwell, Hayvan Çiftliği adlı romanında Sovyet Rusya’nın kuruluşundan itibaren meydana gelen olayları mecazi bir dil kullanarak fabl türü ile anlatmıştır.
  • Ülkemizde yaşanan depremlerde yıkım olmasındaki en büyük neden, binalar inşa edilirken maliyeti azaltmak için deniz kumu kullanan ve demirleri ince yapan müteahhitlerdir.
  • Deniz yataklarının üzerine ev yapan vatandaşlar, olası bir sel afetinde yaptıklarının ne kadar yanlış olduğunun farkına varır.
  • Ne yazık ki dünyada yaşanan cinayetler, hırsızlıklar, savaşlar devam etmekte ve bütün bunlara sessiz kalıp elimizden hiçbir şey gelmemesi de tablonun ne kadar acı olduğunu gösteriyor.
  • Ülkemizde kırsal kesimlerde daha çok kerpiç ve ahşap malzemeler ile ev yapılırken kentsel bölgelerde ise bina inşaatlarının tamamında betonarme malzemeler kullanılmıştır.
  • Bilim insanları, işaret dili ile anlaşan gorillerin IQ seviyesinin, insanlardan yalnızca 3 puan aşağıda olduğunu öğrendi.
  • Gece cam açık uyuduğum için sabah kalktığımda boynum tutulmuştu.
  • Çöplerimizi geri dönüşüm kutusuna atmak onların yeniden işlenip kullanıma sunulmasını sağlar.
  • Döviz kurlarındaki bu artış ithal edilen ürünlerin ihraç edilen ürünlerden az olmasından kaynaklanıyor.
  • Ahmet Hamdi Tanpınar, Huzur adlı romanında “aşk, hüzün, mutsuzluk ve huzursuzluk” gibi temaları ağırlıklı olarak işlemiştir.
  • Anneanneme ve dedeme baktığımda insanların yaşlandığında daha sevimli ve daha kibar olduklarını anladım.
  • Meslek seçiminde yanlış tercih yapan insanların 13 – 18 yaşında yaşadığı sıkıntılar, bunalımlı dönemler, yalnızlık hisleri buna etki ediyor.
  • Düzenli olarak spor yapan bir birey olmak, stresli ve sağlıksız yaşamanın önüne geçer.
  • Günümüz yeni nesil çocuklarına baktıkça sokakta oynamanın zevkinden mahrum kalıp başlarını telefonda, tabletten kaldıramayan bir kuşak görüyorum.

Saptama nedir Saptama ne demek hakkında diğer yazılarımız için sitemizi takip edebilirsiniz. Bir başka merak edebileceğiniz yazımız olan kişileştirme nedir başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu