Genel

Kişileştirme Nedir? Kişileştirme Örnekleri ve Cümleleri

Merhaba sevgili öğrenciler, Öğrenci Yardım olarak bu yazımızda sizlere Kişileştirme nedir sorusunun cevabını vereceğim. Yazının devamında ise Kişileştirme cümleleri ile kişileştirme örnekleri listesini bulabilirsiniz. İyi dersler dileriz.

Kişileştirme Nedir?

Türkçe dili birçok söz sanatını bulunduran, ahenk unsurlarına yer veren bir dil olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek sözlü anlatımda gerek de yazılı anlatımda Türk edebiyatındaki şair ve yazarlar, söz sanatlarını kullanarak sanatlı anlatım tekniklerine başvurmuştur. Söz sanatlarından bir tanesi de kişileştirme yani teşhis sanatıdır. ÖSYM’nin yaptığı YKS, KPSS ve DGS gibi sınavlarda söz sanatları sorularında kişileştirme (teşhis) üniversite adaylarının karşılarına birçok kez gelmektedir. Bu yazımızda sizlere kişileştirme nedir bundan bahsedeceğiz.

Kişileştirme Ne Demek?

İnsan dışı varlıklara (hayvan, gök cisimleri, ağaç, bitki, hava olayları, duygular vb.) insana ait olan özelliklerin (görme, duyma, tatma, hissetme vb.) aktarılmasına kişileştirme yani teşhis sanatı adı verilir. Bu varlıklara insana ait özelliklerin aktarılması ile ortaya çıkan mecaz anlamlı anlatımlar kişileştirme sanatından faydalanmış olur.

Kişileştirme sanatının bir diğer adı da teşhis sanatıdır. Genel olarak ÖSYM tarafından yapılan sınavlara kişileştirme kelimesi yerine teşhis kelimesi kullanılır. ÖSYM bu gibi durumlarda daha az bilinen kelimeleri kullanarak öğrencileri birbiri arasından elemeye çalışır. Bu nedenle kişileştirme kavramı ile teşhis kavramının birbirlerinin eş anlamlısı olduğunu unutmayın.

Kişileştirme yani teşhis sanatını Türk edebiyatındaki yazar ve şairlerin sık sık başvurdukları bir sanatlı anlatım tekniği olmaktadır. Anlatımın (yani şiir ya da hikayenin) güzelleşmesi, okuyucunun kulağına hoş gelmesi için kişileştirme gibi söz sanatları kullanılır.

Kişileştirme sanatı, öğrenciler tarafından sık sık benzetme sanatı ve konuşturma sanatı ile karıştırılır. Ancak bu söz sanatları tamamen birbirinden ayrı, bağımsız kavramlardır. Benzetme sanatında iki varlık birbirine benzetilir. Konuşturma sanatı ise insan dışı bir varlığın konuşturulması ile yapılır. Ancak kişileştirme yani teşhis sanatı, insana ait bir özelliğin insan dışı bir varlığa aktarılması ile gerçekleşir.

Kişileştirme Örnekleri

Sevgili öğrenciler, kişileştirme sanatını anlamanız ve daha iyi kavramanız için birkaç örneğe göz atmanız gerekir. Sizler için çok sayıda kişileştirme cümleleri hazırladık. Bu kişileştirme örnekleri ile üniversite sınavında ya da okul sınavlarınızda karşınıza gelecek söz sanatları sorularında doğru şıkkı işaretleyebilirsiniz. İşte kişileştirme nedir ve nasıl yapılır:

  1. Yıldızlar gözlerini yumduğunda gökyüzü daha bir güzel oluyor.
  2. Bütün ağaçlar hep bir ağızdan tek bir şarkıyı söylüyorlardı.
  3. Öyle duruyordu ki sanki dağlar bana sesleniyordu.
  4. Yalnızlığım ağlıyor sensiz geçen her geceye.
  5. Bu sene toprak çok bereketli davranıyor.
  6. Bu güzel çiçekler bu mis gibi kokuları nereden almışlar?
  7. Futbolcunun kaleye giden sert şutu direği yaladı geçti.
  8. Gece gökyüzüne baktığımda sanki yıldızlar ağlıyordu.
  9. Senin bu yaptığına yılan bile şaşırırdı.
  10. Artık arabanın da dinlenme vakti gelmişti
  11. Kitaplar bana her gece gerçekleri fısıldardı.
  12. Bardağım ve kahvem çok iyi bir ikili oldular.
  13. Bilgisayarımın beni sevdiği kadar kimse beni sevmedi.
  14. Ay uykuya geçti, güneş yeni uyandı.
  15. Bugün huzur benim misafirim, kimse aramıza girmesin.
  16. Bu koca ormanın hikayesini minik kuşlar ziyaretçilere anlatıyordu.
  17. Su her zamanki gibi nazlı davranıyor.
  18. Her gece yatağıma girdiğimde tavana bakıyorum, tavan da bana bakıyor.
  19. Akrep ve yelkovanın yarışında herkes birbirinin kuyusunu kazma peşinde.
  20. Nereden biliyorsun o koca koca dağların bu insanlara küsmediğini? Dağ da olsan yıkılırsın.

Diğer Öğrenci Yardım içerikleri için tıklayınız.

Kişileştirme nedir hakkında aklınıza takılan herhangi bir şey varsa yorumlardan bölümünden bize sorabilirsiniz.

Bir Yorum

  1. BU SİTE İŞİME BİRAZ YARADI AMA BAŞKA SORU YAZDIĞIMDA YİNE AYNI ŞEYLERİ GÖSTERDİ. BU SORUN DÜZELTİLİRSE DAHA İYİ OLACAKTIR İNANIYORUM 💯💯💯💯💯💯

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu